vysadenie antikoncepcie a jej dôsledok vypadávanie vlasov

Všetky ochorenia od tvorby lupín, cez stratu hormonálnej rovnováhy až po poruchy imunitného systému

vysadenie antikoncepcie a jej dôsledok vypadávanie vlasov

Poslaťod adusa69 » Pia Máj 25, 2012 7:16 pm

Ahoj,
mám 20 rokov a v januári tohto roka som vysadila hak CHLOE. Hak som brala 2 roky a po vysadení mi strašne začali vypadávať vlasy. Myslela som si že časom to prestane ale prešli už 3 mesiace a neprestalo. Bola som s tým u kožnej lekárky, tá mi predpísala Alpicort F, brala som aj revalid a zmývala som si vlasy žihľavovým vývarom. Vlasy som si nefarbyla približne 4 mesiace. Predtým ako som začala brať revalid mi ani nerástli ako som ho začala brať tak začali a kvoli jeho vysokej cene som ho prestala užívať. Naposledy keď som dostala menštruáciu v priebehu tých dní mi vlasy skoro vôbec nepadali a teraz opäť znovu začali. Som trošku aj v strese pretože mám pred sebou maturity ale už neviem čo mám robiť aby mi prestali vlásky padať. Kožná mi ešte odporučila vlasový lasér len sa bojím že ani od toho mi neprestanú padať. Potrebovala by som nejaké názory kedy sa mi upravia hormony na toľko aby bolo dobre a či mi vôbec dorastú nové vlásky. Ďakujem.
adusa69

Re: vysadenie antikoncepcie a jej dôsledok vypadávanie vlaso

Poslaťod tomas » Štv Júl 19, 2012 11:52 am

Ahoj, no HAK nie je veľmi dobrá vec a užívať to treba len keď má človek nejaké vážne zdravotné problémy a nie je iné východisko. Hormonálne hladiny mladého organizmu sú vplyvom HAK výrazne zmenené a nie vždy sa spontánne upravia. Teraz vždy keď máš menštruáciu, tak pozoruješ zlepšenie vypadávania vlasov? Biostimulačný laser ti môźe pomôcť, ale až keď budeš mať v poriadku hormonálne hladiny. Ten Revalid ti pomáhal pokým si ho užívala? Teraz keby si ho nasadila, tak ti opäť pomôže?
tomas
Site Admin

Poslaťod laura77 » Sob Feb 27, 2016 10:32 pm

ahoj, Tomas... vzdy som mala vlasy jemne rovne max po plecia, teraz sa mi vsak kvalita vyrazne zhorsila, a mam pocit ze len v priebehu par dni.. vlasy su slabe, vyzeraju este redsie, presvita pokozka... chyta ma vazna panika... zaujimave je, ze nebadam ze by padali, na hrebeni mi nezostane nic, max par vlasov... beriem HAK cca 10 rokov bez problemov, medzitym dve deti, mam 38... pred par mesiacmi navrat do prace, zeby stres? kazdy den umyvam a fenujem, zeby to bol problem? alebo HAK? a nezhorsim vsetko, ked HAK vysadim?? :? dakujem.
laura77

Poslaťod laura77 » Pia Dec 09, 2016 8:45 am

ahojte. funguje to tu vobec?
presiel nejaky cas a mozem povedat, ze moj problem s vlasmi sa len zhorsuje... beham po lekaroch, minam peniaze na sampony, tablety,... zlepsenie ziadne. antikoncepciu som vysadila v lete. endokrinologicke vysledky ok, stitna ok, krv ok, zuby ok,... na ORL teraz riesime zvysene aslo (ehm, "riesime", lebo po dobrati antibiotik ho mam stale zvysene, teraz "cakame", dalsie odbery v januari)... nemam sa stresovat, haha. irituje ma, ze stale neviem pricinu, potom si neviem vybrat spravny pripravok. okrem bezne dostupnych (klorane, gs eladen, plantur39,...) mi dermatologicka dala aj alpicort F, ale to som mala pocit, ze len zhorsuje... niekto nieco k veci? vdaka.
laura77

Poslaťod tomas » Uto Dec 13, 2016 10:17 am

laura77 píše:vzdy som mala vlasy jemne rovne max po plecia, teraz sa mi vsak kvalita vyrazne zhorsila, a mam pocit ze len v priebehu par dni.. vlasy su slabe, vyzeraju este redsie, presvita pokozka...

Ahoj, a spomenieš si ešte, čo tomu bezprostredne predchádzalo, keď si začala mať problém s vypadávaním vlasov? Čo sa ti v živote zmenilo, či si nasadila alebo vysadila určitý liek alebo si prekonala nejaké ochorenie alebo zdravotné ťažkosti alebo si mala zmenu životosprávy, stres alebo psychické zaťaženie?

Zaujímavé, že si písala, že vlasov je menej ale nebadáš že by nejako výraznejšie vypadávali. Zmenila sa ti aj hustota alebo len hrúbka vlasov?
tomas
Site Admin

Poslaťod tomas » Uto Dec 13, 2016 10:23 am

laura77 píše:irituje ma, ze stale neviem pricinu, potom si neviem vybrat spravny pripravok.

Ako pri všetkom, nájsť príčinu je kľúčové, inak človek len strieľa od pása.

laura77 píše:dermatologicka dala aj alpicort F, ale to som mala pocit, ze len zhorsuje...

Berieš aj niečo iné okrem toho Alpicortu? Zhoršuje sa ti to v zmysle, že máš vlasy stále tenšie alebo je ich výrazne menej?
tomas
Site Admin

Poslaťod laura77 » Ned Dec 18, 2016 12:18 am

ahoj tomas! som velmi rada, ze pises :) pytas sa, co tomu predchadzalo... 6 rokov som bola na materskej a v septembri 2015 sli deti do skolky a skoly a ja do prace, bola to velka zmena pre vsetkych, takze aj stres urcite, ale ak by to aj bolo z toho, preco to trva uz viac ako rok a zhorsuje sa to? to bolo aj prve co mi dermatologicka k tomu povedala - to mate zo stresu... ako sa to da odmerat? lebo ak kortizolom, tak ten mi vysiel minuly tyzden uplne ok (24 hod moc, aj fosfor ok, kalcium atd, vsetko v norme). zivotosprava podla mna ok, mozno trochu menej bielkovin, ale snazim sa... z vaznejsich veci len zapal stredneho ucha v 2014...
dedicne sa mi to tiez nezda, mama aj babky maju/mali vlasy ok.. podozrievala som antikoncepciu, brala som ju velmi dlho a vahala vysadit, v lete 2016 som vsak bola hospitalizovana s krvacanim do sietnice a okamzite som to vysadila... mohlo mi to zhorsit padanie vlasov? asi. popritom mi zistili hemochromatozu takze na nedostatok zeleza sa stazovat nemozem, prave naopak. teraz mi padaju brutal, zakazdym plna vana aj hreben, je mi do placu... vlasy su stale redsie a tensie, ako by na ne nieco stale nieco utocilo a nicilo... psychicky ma to uplne odrovnava... ked sa to zacalo v tom februari 2016 akoby sa najprv zmenila len kvalita, vlasy zoslabli, nedali sa upravit ako dovtedy, spravili sa mi jeden dva viry, postupne zacali aj viditelne vypadavat, to ma donutilo zacat maraton po lekaroch... najnovsie endokr. vysledky z krvi a mocu vsetko ok, aj hormony ok (hoci mi brali len raz, nemalo by sa to viackrat pocas cyklu?)... dokonca som zacala nosit okuliare pre pripad, ze by to malo suvis...

Alpicort si uz nedavam vobec, teraz som zacala neocapil, forcapil a nanogen. viac ani neviem co by som si este... na to aslo skusim citricidal a na stres 5-htp. k tomu aslo a orl - je mozne, ze by to mal vsetko na svedomi nejaky stafylokok? aj teraz ma napr. trochu boli hrdlo, ale to je dost caste - mam dve male deti, ktore su teraz nastriedacku chore...

dik za tvoj cas.
laura77

Poslaťod tomas » Uto Dec 20, 2016 9:07 am

laura77 píše:6 rokov som bola na materskej a v septembri 2015 sli deti do skolky a skoly a ja do prace, bola to velka zmena pre vsetkych, takze aj stres urcite, ale ak by to aj bolo z toho, preco to trva uz viac ako rok a zhorsuje sa to?

Zo stresu to nebude jednak preto, že by to nadmerné vypadávanie vlasov netrvalo tak dlho a jednak, že počas roka by si videla kolísanie v počte vypadaných vlasov.

laura77 píše:podozrievala som antikoncepciu, brala som ju velmi dlho a vahala vysadit, v lete 2016 som vsak bola hospitalizovana s krvacanim do sietnice a okamzite som to vysadila... mohlo mi to zhorsit padanie vlasov? asi.

Vypadávanie vlasov u teba mohlo spustiť vysadenie antikoncepcie, ale aj hemochromatóza. Endokrinológiu máš v poriadku, takže ostáva len to železo... asi by som sa v liečbe sústredil najmä na potlačenie hemochromatózy (medikamentózne alebo pravidelným odberom krvi, prípadne citlivo nastavenou kombináciou).

laura77 píše:Alpicort si uz nedavam vobec, teraz som zacala neocapil, forcapil a nanogen.

Zameraj sa na liečbu hemochromatózy a keď budeš mať hladinu železa v normále, postupne by sa ti mali upraviť aj vlasy. Prípadne potom môžeš nasadiť liečbu na podporu rastu vlasov.
tomas
Site Admin

Poslaťod laura77 » Uto Dec 20, 2016 9:24 pm

Vdaka za odpoved.

Hemochromatoza sa v podstate nelieci (akurat ze ked o nej nevies, moze ta zabit :) ). Najma nie u zien vo fertilnom veku (t.j. kym maju menstruaciu, ktora ich trocha chrani). Liekmi vobec, to len vynimocne u ludi, co su odkazani na transfuzie. Do uvahy pripada len stare dobre stredoveke pustanie zilou, ale to mi vobec nerobia a v dohladnej dobe ani nemienia. Vlastne ma len pravidelne kontroluju a nemam jest cervene maso. Btw myslela som, ze vlasy padaju len z nedostatku zeleza, nie nadbytku. Momentalne tie hodnoty ani nemam nijak brutalne (diagnoza bola potvrdena genetic. testami, takze mat to mam).

Co to zvysene aslo? Poznas pripad, ked vlasy padali kvoli skrytemu zapalu v tele a ked sa vyliecil zapal, prestali? Chytam sa slamky...
laura77

Poslaťod tomas » Str Dec 28, 2016 10:48 am

laura77 píše:Liekmi vobec, to len vynimocne u ludi, co su odkazani na transfuzie. Do uvahy pripada len stare dobre stredoveke pustanie zilou,

Ako pomerne účinné sa ukazuje práve to druhé...

laura77 píše:Co to zvysene aslo? Poznas pripad, ked vlasy padali kvoli skrytemu zapalu v tele a ked sa vyliecil zapal, prestali?

Aké antibiotiká si brala? Aj identifikovali o aký zápal, resp. pôvodcu, by mohlo ísť?
tomas
Site Admin

Poslaťod laura77 » Str Dec 28, 2016 10:05 pm

Ciprinol. Z krvi zvysene aslo a vo vytere z hrdla nejaky kok (stafylo ci strepto), presne neviem, konecnu spravu z ORL nemam, idem tam znova v januari na nove odbery... ktore asi nebudu zase ok, kedze sme teraz cela familia chori... stastne a vesele :D
Btw ten Ciprinol teraz v oktobri, predtym Cefzil v juli (na zapalene hrdlo... podozrievam ten Cefzil, ze ma podiel na tom krvacani do sietnice, aj mi povedali vtedy, ze sa "mohli skrizit ucinky antibiotik a antikoncepcie")... ale vlasove problemy zacali uz na jar... teraz som tak uz zufala, ze najradsej by som sa zavrela doma a nikam nechodila... mam pocit, ze sa to zhorsuje zo dna na den... a lekari len tapu... zostava mi este (uz iba) imunolog, ale pochybujem, ze na nieco pride... prichadzam o vlasy v priamom prenose :(

dakujem ze pises.
laura77

Poslaťod tomas » Štv Jan 12, 2017 10:54 am

laura77 píše:Ciprinol. Z krvi zvysene aslo a vo vytere z hrdla nejaky kok (stafylo ci strepto), presne neviem, konecnu spravu z ORL nemam, idem tam znova v januari na nove odbery...

Dúfam, že Ciprinol zabral na tie správne kmene baktérii. Máš už výsledky tých nových odberov?
tomas
Site Admin

Poslaťod laura77 » Štv Feb 23, 2017 10:18 pm

bola som teraz na tych odberoch - aslo stale zvysene mierne (240), ale koka uz nenasli, takze ok viacmenej. orl ma ani dalej neriesi. medzitym som bola na trichologii, viac v teme "trichologia"... jedna lekarka (uz ani neviem ktora, tak vela k nim chodim, ze sa mi uz pletu :) mi povedala, ze na padani vlasov sa podiela mrte faktorov a ze malokedy sa pride na pricinu... tak dik.
laura77

Späť na Ochorenia spojené s vypadávaním vlasov a ochorenia pokožky hlavy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť