Ahoj Tomaš,
volam sa Janka a mám 25 rokov, vždy som mala nadherné husté pevné vlasy, nepoddajné, moja mama to volala že su "ubité". Nikdy som si ich nefarbila, nežehlila, nečesala po umytí len ich zabalila do uteraku a vyhýbala som sa aj fenom. Minimálne raz do roka som ich dala ostrihat alebo aspon podstrihnut. Na jeseň 2012 som ich mala takmer už po pas a tak som si ich dala ostrihat o 20 cm nech si oddýchnu a opat som si ich chcela nechat narast ako boli predtým. Na jar som mala pocit že padaju viac a tak som použivala aj šampon zo žihlavy a lopuchu aj kondicioner a sprej. Stale sa mi však zdali v poriadku. Potom prišlo leto a ja som 4 mesiace pracovala pri oceane kde som sa samozrejme aj kupala a tak som zatažovala možno aj vlasy. Na jesen 2013 ked som sa vratila spat som si začala všímat vlasy viac. Boli zničené krehke lamali sa mali rozštiepené končeky. Všimla som si že opat padaju a su také ako slama, poriadne sa stenšili akokeby tie tažké huste vlasy zmizli a mala som ich o 30 percent menej. Tak som sa dala podstrihnut 4 cm robila som si zábali s ricinového, lopuchového a kokosového oleja. Vlasy a ich povrch sa trošku spamatali ale stale su tenučke a padaju a po tých zábaloch padali vždy omnoho viac, hlavne ked som si premasírovala vlasovu pokožku. Masirovala som si ju hlavne preto lebo ma strašne začala svrbiet pokožka hlavy a neskor sa mi začali robit aj lupiny resp. také male šupinky a hlava svrbela aj po umytí. Pila som tri týžde žihlavový čaj ale hlava stále svrbela a aj dost padali (padajú mi vlasy rôznej kvality a dlžky ked sa češem tak je to 20 až 30 vlasov ale ked ich umyjem tak to je cez 50 a naposledy ked som si poriadne premasírovala hlavu pri umývaní tak to bolo viac ako 130 vlasov).
Bola som u kožnej ta mi prehrabla vlasmi vypočula aký mam problem a dala mi alpicort F, zinok, panthenol, vitamin A, želatinu, methionin. Neviem zatial nepocitujem zmenu, ale to svrbenie to sa zmenšuje. Na buduci týžden mam ist na kontrolu a povie mi aj výsledky z krvi.
Čo sa týka vypadávania v rodine tak s tým ma problem otec a jeho otec. Mojmu otcovi po 30-ke sa začal robit ten kružok v strede hlavy a postupne tak stracal vlasy z temena, dedo ma to iste teraz vlasy už na temene nema, ako malé dievča si ho ešte pamatam s vlasmi. Čitala som že pri vypadávani sa maju vlasy umyvat každý den ale ja nepocitujem tu potrebu su čisté a mastne su až 3-4 den tak ich umyvam až vtedy. Už som si aj prestala vlasy zapletat ak tak len jemne stiahnem. Vlasy ktoré mi vypadnu su tenučké a aj pri korienkoch, vlasova cibulka je velmi mala, len par mi ich vypadne takých hrubých "bývalých" vlasov ktoré maju cibulku hrubu.
Chcela by som ta poprosit o radu čo to može byť, lebo ked som si prečítala tvoje články vidim že sa v tom naozaj vyznaš. Mysliš že ide o dedične vypadavanie alebo su to zničene a oslabene vlasy? Chcela by som sa objednat aj na trichologicke vyšetrenie len ordinuju tam len piatok tak ked som tam dnes volala tak ma teta pri telefone zrušila že volajte v piatok. Mysliš že tam by mi mohli prist na to čo to može byt?
dakujem za odpoved a radu