vlasy mi padaju, su krehke, pokožka svrbí

Všetky ochorenia od tvorby lupín, cez stratu hormonálnej rovnováhy až po poruchy imunitného systému

vlasy mi padaju, su krehke, pokožka svrbí

Poslaťod Yasmin » Str Jan 15, 2014 5:40 pm

Ahoj Tomaš,
volam sa Janka a mám 25 rokov, vždy som mala nadherné husté pevné vlasy, nepoddajné, moja mama to volala že su "ubité". Nikdy som si ich nefarbila, nežehlila, nečesala po umytí len ich zabalila do uteraku a vyhýbala som sa aj fenom. Minimálne raz do roka som ich dala ostrihat alebo aspon podstrihnut. Na jeseň 2012 som ich mala takmer už po pas a tak som si ich dala ostrihat o 20 cm nech si oddýchnu a opat som si ich chcela nechat narast ako boli predtým. Na jar som mala pocit že padaju viac a tak som použivala aj šampon zo žihlavy a lopuchu aj kondicioner a sprej. Stale sa mi však zdali v poriadku. Potom prišlo leto a ja som 4 mesiace pracovala pri oceane kde som sa samozrejme aj kupala a tak som zatažovala možno aj vlasy. Na jesen 2013 ked som sa vratila spat som si začala všímat vlasy viac. Boli zničené krehke lamali sa mali rozštiepené končeky. Všimla som si že opat padaju a su také ako slama, poriadne sa stenšili akokeby tie tažké huste vlasy zmizli a mala som ich o 30 percent menej. Tak som sa dala podstrihnut 4 cm robila som si zábali s ricinového, lopuchového a kokosového oleja. Vlasy a ich povrch sa trošku spamatali ale stale su tenučke a padaju a po tých zábaloch padali vždy omnoho viac, hlavne ked som si premasírovala vlasovu pokožku. Masirovala som si ju hlavne preto lebo ma strašne začala svrbiet pokožka hlavy a neskor sa mi začali robit aj lupiny resp. také male šupinky a hlava svrbela aj po umytí. Pila som tri týžde žihlavový čaj ale hlava stále svrbela a aj dost padali (padajú mi vlasy rôznej kvality a dlžky ked sa češem tak je to 20 až 30 vlasov ale ked ich umyjem tak to je cez 50 a naposledy ked som si poriadne premasírovala hlavu pri umývaní tak to bolo viac ako 130 vlasov).
Bola som u kožnej ta mi prehrabla vlasmi vypočula aký mam problem a dala mi alpicort F, zinok, panthenol, vitamin A, želatinu, methionin. Neviem zatial nepocitujem zmenu, ale to svrbenie to sa zmenšuje. Na buduci týžden mam ist na kontrolu a povie mi aj výsledky z krvi.
Čo sa týka vypadávania v rodine tak s tým ma problem otec a jeho otec. Mojmu otcovi po 30-ke sa začal robit ten kružok v strede hlavy a postupne tak stracal vlasy z temena, dedo ma to iste teraz vlasy už na temene nema, ako malé dievča si ho ešte pamatam s vlasmi. Čitala som že pri vypadávani sa maju vlasy umyvat každý den ale ja nepocitujem tu potrebu su čisté a mastne su až 3-4 den tak ich umyvam až vtedy. Už som si aj prestala vlasy zapletat ak tak len jemne stiahnem. Vlasy ktoré mi vypadnu su tenučké a aj pri korienkoch, vlasova cibulka je velmi mala, len par mi ich vypadne takých hrubých "bývalých" vlasov ktoré maju cibulku hrubu.

Chcela by som ta poprosit o radu čo to može byť, lebo ked som si prečítala tvoje články vidim že sa v tom naozaj vyznaš. Mysliš že ide o dedične vypadavanie alebo su to zničene a oslabene vlasy? Chcela by som sa objednat aj na trichologicke vyšetrenie len ordinuju tam len piatok tak ked som tam dnes volala tak ma teta pri telefone zrušila že volajte v piatok. Mysliš že tam by mi mohli prist na to čo to može byt?
dakujem za odpoved a radu :)
Yasmin

Re: vlasy mi padaju, su krehke, pokožka svrbí

Poslaťod tomas » Štv Jan 23, 2014 9:00 am

Ahoj Janka, vypadávanie vlasov je potrebné riešiť najmä zvnútra. Zábaly sú určite dobrá vec, ale len ako doplnok. Masírovaním pokožky hlavy si prirodzene vyťahuješ telogénové (už nerastúce) vlasy z pokožky. Svrbenie pokožky hlavy je vždy príznakom, že sav pokožke alebo v organizme niečo deje. Nevieš si spomenúť, čo si robila inak predtým ako ti začali vypadávať vlasy? Nenasadila si nejaký liek alebo antikoncepciu? Nezmenila si stravu alebo si neprekonala nejaké ochorenie?

Ako dlho si už na liečbe od kožnej? Každodenné umývanie vlasov normálnym šampónom je zbytočné a vlasom skôr škodí ako pomáha. Keď píšeš, že väčšina vypadnutých vlasov sú vlasy tenučké, tak niečo bráni vlasovým folikulom, aby produkovali vlasy normálne. Liečba od tvojej dermatologičky je zameraná na doplnenie niektorých látok potrebných pre produkciu vlasov a na nadprodukciu estrogénov pre "oživenie" vlasových folikulov. Pokožku hlavy máš bezo zmien, len sa objavilo to svrbenie?
tomas
Site Admin

Poslaťod Yasmin » Pia Jan 24, 2014 4:28 pm

Ahoj dakujem za odpoved,
rozmyšlala som nadtým čo som robila inak ako predtým, lieky ani antikoncepciu neberiem ani som nebrala. NIkdy som s vlasmi problem nemala skor s pletou(akné) ktora je teraz v poriadku. Čo ma napada je stres ktorý som mala v škole pred letom lebo som mala neskutočne vela skušok a do odchodu za letnou prácou v USA som to musela všetko stihnuť. Potom cez leto som pracovala ale tak aj ked bola ta praca tažka, pracovala som v reštaurácii tak som sa ubehala každý den, mala som to rada. A potom na jesen som sa vrátila a tu doma som mala tiež brigadu kde som manuálne pracovala (impregnovala som interier aut) popri škole. Po dvoch mesiacoch som to nechala lebo okrem problemov s vlasmi sa mi stale na perach vyhadzovali herpesy. U kožnej som bola 07. januara ked som bola teraz na kontrole tak si vlasy ani pokožku hlavy už ani nepozrela. Ja som jej povedala že padaju ešte viac a ona ked su slabe tak no padaju....a potom si pozerala vysledky krvi a zistila že mam nižšie železo, hemoglobin tak mi dala dalšie vitamíny so železom, a aj homeopatika plus homeopatika na opary na ustach spolu s dakou mastičkou. Pozerala som si pokožku hlavy nevidim nič nezvyčajne len svrbí a mam lupiny. 14.02 idem na trichologicke vyšetrenie tak som zvedava či tam mi niečo povedia. Lebo ja už fakt neviem ani aký šampon mam použivat a čo mam robit aby som konala spravne. Uživam tie vitamíny čo mi dala dermatologička, len alpicort F si už nedavam lebo po dvoch týždnoch ma to svrbelo aj tak a mala som lupiny a mala som pocit že to skor draždi.
Yasmin

Poslaťod kofča » Ned Feb 02, 2014 7:12 pm

Ahoj Janka, chcem sa ta len opytat kam ides na to trichologicke vysetrenie? lebo ja som objednany 21.2 v Martine tak potom sem napis ako to dopadlo ok? tiez mam problem s vlasmi- viewtopic.php?f=18&t=1370 tu je moj prispevok.
kofča

Poslaťod Yasmin » Pon Feb 03, 2014 8:58 pm

Ja idem na vyšetrenie v Martine, počula som na to rôzne ohlasy aj pozitívne aj negatívne, kedže som z Martina tak je to pre mna najlepšia volba, uvidím. Potom hned toho 14. 02. po vyšetrení dam vediet ako to prebiehalo.
Yasmin

Poslaťod Yasmin » Pia Feb 14, 2014 7:13 pm

Tak dnes som už absolvovala aj trichologické vyšetrenie. Pani doktorka bola velmi milá detialne sa na všetko pýtala. Prezrela si vlasy a aj pokožku hlavy. Ťahala vlasy aby vedela že kolko ich vypadne, usúdila že padanie je vo vačšej miere, zobrala aj ster z pokožky. Pýtala sa na rôzne ochorenia a presne na to kedy mi to začalo a ako som to doposial liečila. Nevedela mi povedat čo to može sposobovvat najskor musim absolvovat kolotoč vyšetrení a to očné, krčne, zubne, gynekologické a štitna žlaza. Poslala ma aj na odobriatie šupiniek z hlavy, ktoré sa mi tvoria a tie mi hned odobrali. No a o tri mesiace mam ist na kontrolu a chce vidiet aj výsledky z krvi čo sa týka železa lebo to som mala znížené. Momentálne neviem nič viac len to že všetok volný čas budem travit po vyšetreniach už teraz nevladzem.
Yasmin

Poslaťod kofča » Pon Feb 17, 2014 7:21 pm

No super :shock: tak aspon viem na co sa mam pripravit a co ma caka...
kofča

Poslaťod kofča » Pia Feb 21, 2014 10:00 pm

Ahojte, tak aj ja som dnes absolvoval trichologicke vysetrenie v nemocnici v Martine vlastne to ani vysetrenie nebolo, pani doktorka usudila ze mne uz niet pomoci a vypadavanie je dedicne a je celkom zbytocne robit aj nejake dalsie vysetrenia ako napriklad tebe Yasmin, takze uz len sporit na druhu transku :roll: a pokracovat v liecbe kt si mi odporucil Tomas ;) Akurat mi poradila dost znamu kliniku v Kosiciach kde robia trichologiu aj u dedicnom vypadavani vlasov tak v pondelok tam volam :shock: Budem Vas informovat ako to dopadlo.
kofča

Poslaťod Yasmin » Ned Feb 23, 2014 1:19 pm

Držím palce a napiš ako si dopadol, ja mam momentálne železo už v poriadku ale vlasy padaju a lupiny su stale aj dermatologička povedala že tu už malo prestat tak teraz zasa chodim na injekcie ktore obsahuju vitamín B6 ako fakt to bolí :/ dufam že to pomože
Yasmin

Späť na Ochorenia spojené s vypadávaním vlasov a ochorenia pokožky hlavy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť