hypotyreóza a vypadávanie vlasov

Všetky ochorenia od tvorby lupín, cez stratu hormonálnej rovnováhy až po poruchy imunitného systému

hypotyreóza a vypadávanie vlasov

Poslaťod zuz » Ned Nov 13, 2016 8:29 pm

Ahoj,
ma 28 rokov. Koncom júla som zaregistrovala nadmerne vypadavanie vlasov. Od tej doby sa to zhorsuje. Od februara sa liecim na Hypotireozu ( znizenu funkciu stitnej zlazy), beriem L-thyroxin Berlin chemie 75 mg. V septembri som skusila na meiac tento liek vysadit, pretoze som mala podozrenie, ze je to sposobene tymto liekom. Hladinu hormonov som vtedy este stale nemala v norme, za ten mesiac, co som liek nebrala sa mi vysledky rapidne zhorsili, takze liek som nasadila znovu.
Vlasy vsak padaju rovnako aj s liekom aj bez lieku. Docitala som sa ze pacientom s hypotireozou na padanie vlasov pomaha pupalkovy olej. Uzivam ho druhy mesiac, ale zatial ziadne zlepsenie. Tak isto uzivam zinok a bitoin. Pred tyzdnom som zacala s rybim olejom a spirulinou. Zo stravy som vysadila cukor a lepok a snazim sa jest zdravo, vela zeleniny a ovocia.
Mam pocit ze sa to zhorsuje. Denne mi vypadne mozno aj 300 vlasov. Pri umyvani a hlavne po umyvani ovela viac. Padajú mi aj mlade krátke vlasy!!!
Cellkovo su vlasy jemnejsie a tensie. Niekedy ma aj svrbi pokozka hlavy a bolia ma korienky. Ked sa poskrabem, pod nechtami mi ostane trochu takeho mazu, ako keby lupiny. Ale vo vlasoch lupiny nemam.
Zo začiatku som to prikladala stitnej zlaze, pretoze normy hormonov este stale nemam v poriadku. Lenze tento problem zacal az par mesiacov po nasadeni liecby. Pred liecbou mi padali vlasy v ramci normy.
Kozna lekarka mi predpisala Alpicort F uz druhe balenie. Jedno som uz vybrala ale samozrejme bez vysledku. Z vyteru z hrdla mi vsak zistila, ze mam premnozenu candidu. Tak neviem ci taketo brutalne padanie vlasov moze byt sposobene tym.
Tak isto mam trosku vyssie androgeny, ale endokrynolog povedal ze je to stale na hrane a nemalo by to sposobovat take padanie. ( testosteron: 3,010 norma: 0,46 - 2,96, Sex hormon binding globulin 152,570 norma: 27 - 146)
Genetika by to nemala byt, nikto v rodine nema takyto problem. Dokonca mam pocit ze moj 92 rocny dedo ma viac vlasov ako ja. Mohlo by to byt z liekov? Alebo mohol sa mi tento priznak ochorenia prejavit az teraz?
Je to niekto, kto ma problemy so stitnou zlazou a padanim vlasov? Nevie mi nejako poradit?
Alebo co by mohlo pomost? mohla by som uyivat to Saw Plametto pri porchu stitnej zlazy?
dakujem
zuz

Re: hypotyreóza a vypadávanie vlasov

Poslaťod tomas » Pon Nov 21, 2016 2:54 pm

Ahoj, 300 vlasov za deň je veľa... Pokožku zapálenú či opuchnutú nemáš a nemáš ju ani červenú, iba ťa svrbí a bolia ťa korienky? Akú ti povedali prognózu na tú štítnu žľazu? Ktoré lieky momentálne užívaš, okrem tých čo si písala? Nastali u teba nejaké zmeny v živote, predtým ako ti začali vypadávať vlasy?

Liečba Saw Palmetto prípravkami je na prírodnej báze, uškodiť by nemala. Je ešte potrebné zistiť, či je prvotnou príčinou nastupujúci problém so štítnou žľazou, zvýšené androgény alebo nejaký vnútorný problém, ktorý postupne spustil všetky tieto zdravotné problémy.
tomas
Site Admin

Poslaťod zuz » Uto Nov 22, 2016 7:34 pm

Ahoj,
neviem ci to je presne 300 vlasov, ale zakazdym, ked si dam vlasy za usi, tak mi ostanu minimalne 2 vlasy v ruke. Po umyti vlasov aj 8 vlasov. Kozna lekarka mi povedala, ze pokozku hlavy mam v poriadku. Tak zrejme ju zapalenu nemam.
Objednala som sa na trichologicke vysetrenie, ktore mam 1.12. Som velmi zvedava, hlavne dufam, ze tam mi budu vediet povedat co to vlastne sposobilo a bude sa to dat bejako vyriesit.

V poslednej dobe som prezivala stresove a depresivne obdobie. Pred rokom som skoncila vysoku skolu a hladam si odvtedy neuspesne zamestnanie. Tak isto som v tej dobe aj dost schudla, asi 7 kil. Ale uz som naspat pribrala.
Pred 8 rokmi som prekonala onkologicke ochorenie, klasicka liecba - chemoterapia a radioterapia. A vlastne uz po liecbe mi druhe vlasy narastli celkovo redsie a jemnejsie, ako som mala predtym. Ale to uz bolo davno, takze nemyslim si, zeby tato skusenost mohla mat nejaky vplyv na dnesny stav mojich vlasov.

Okrem spominanych liekov na stitnu zlazu neberiem nic ine. Moja endokrinologicka popiera, ze by mohlo ist o vedlajsi ucinok liekov, aj ked som sa na zahranicnych forach docitala, ze vela pacientov ma s tym problem. Na Slovensku vsak iny druh liekov nieje dostat. Stale mi vravi, ze ak budem uzivat pravidelne lieky a budem "papkat" a priberiem tak urcite aj vlasy prestanu padat, pretoze podla nej som podvyzivena. Priznavam, ze som bola velmi chuda, ale v tej dobe mi vlasy takto nepadali. Bohuzial, liecba znizenej funkcie stitnej zlazy je vacsinou dozivotna. Teda to nieje liecba, ale vlastne len chemicka nahrada hormonu, stitnej zlazy, cize ten liek nijako nelieci.

Este k tomu mam problem s tou candidou, a neviem na co sa skor zamerat a ake pripravky pouzivat. Posledny tyzden sa okrem toho snazim drzat protikvasinkovu dietu.

Tak isto by som sa chcela opytat na Wild Yam- pripravok pre zeny na potlacenie androgenov. Vraj pomaha pri padani vlasov ak je to sposobene hormonmi. Nevies o nom nieco? Ktory by bol pre mna vhodnejsi - Saw Plametto alebo Wild Yam?

Dakujem
zuz

Poslaťod tomas » Sob Dec 03, 2016 10:21 am

zuz píše:Objednala som sa na trichologicke vysetrenie, ktore mam 1.12. Som velmi zvedava, hlavne dufam, ze tam mi budu vediet povedat co to vlastne sposobilo

Ako ti dopadlo trichologické vyšetrenie? Kedy budeš vedieť výsledky?

zuz píše:Pred 8 rokmi som prekonala onkologicke ochorenie, klasicka liecba - chemoterapia a radioterapia. A vlastne uz po liecbe mi druhe vlasy narastli celkovo redsie a jemnejsie

Bolo by zaujímavé porovnať v akom stave si mala vlasové folikuly pred chemoterapiou a po vyliečení, keď ti potom narástli tie redšie a jemnejšie vlasy. Vlasy mali po vyliečení iste zložitejšiu východiskovú pozíciu čo sa týka počtu zdravých vlasových folikulov.

zuz píše:Okrem spominanych liekov na stitnu zlazu neberiem nic ine. Moja endokrinologicka popiera, ze by mohlo ist o vedlajsi ucinok liekov, aj ked som sa na zahranicnych forach docitala, ze vela pacientov ma s tym problem. Na Slovensku vsak iny druh liekov nieje dostat.

Keď píšeš, že problémy s vypadávaním vlasov u teba nastali až po nasadení lieku na zníženú činnosť štítnej žľazy, tak by určite stálo za pokus skúsiť iný liek, navyše keď si sa aj dočítala, že rovnaký problém majú aj iní ľudia. Keď na Slovensku nie je dostupný alternatívny liek, skús sa informovať v Čechách či Rakúsku.

zuz píše:Este k tomu mam problem s tou candidou

Zameraj sa na stravu so zásaditým účinkom a tiež na probiotiká.

zuz píše:sa chcela opytat na Wild Yam- pripravok pre zeny na potlacenie androgenov. Ktory by bol pre mna vhodnejsi - Saw Plametto alebo Wild Yam?

Wild Yam alebo sójové prípravky sa používajú na stimuláciu tvorby ženských pohlavných hormónov. Na potlačenie androgénov je jednoznačne najlepší Saw Palmetto extrakt. Kombináciou Wild Yamu či sójového prípravku spolu so Saw Palmetto extraktom teda dosiahneš synergický efekt, kedy na jednej strane zvýšiš produkciu ženských pohlavných hormónov a zároveň znížiš produkciu androgénov. Otázka je, či to naozaj potrebuješ alebo by ti stačilo len zmeniť liek na štítnu zľazu.
tomas
Site Admin

Späť na Ochorenia spojené s vypadávaním vlasov a ochorenia pokožky hlavy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť