Strata vlasov malého dievčaťa

Všetky ochorenia od tvorby lupín, cez stratu hormonálnej rovnováhy až po poruchy imunitného systému

Strata vlasov malého dievčaťa

Poslaťod Neladel » Štv Nov 09, 2023 9:24 am

Dobrý deň,
píšem ohľadom mojej dcéry. Keď mala 10 rokov všimla som si na temene hlavy preriedené vlasy. Mala tam takú oblasť kde nebola plešina ale krátke dorastajúce vlasy. Krátko na to dostala prvú menštruáciu, teda veľmi skoro. Bolo to v období prvej korona karantény. Musím povedať, že v tom období jej telo dostalo dosť silný záber, nakoľko sme dostali celá rodina aj covid a obe deti následne potom asi mesiac aj ovčie kiahne. Vlasy sa jej postupne ale zároveň dorastali do určitej dľžky. Prešli sme si rôznymi doktormi, boli sme na trichologii....vlasové korienky má v pohode, boli sme na imunoalrgologii......všetko v pohode, štítna žľaza v pohode, kožné vyšetrenie, pokožka hlavy v pohode. Boli sme aj u gynekologičky, kde jej spravila odber krvi, na základe čoho doktorka usúdila, že tam nie je nejaký hormonálny výkyv, iba minimálny a nasadila jej nejakú slabú HAK, pretože mala v tom čase iba 11 rokov. Keď som lekárom povedala, že berie HAK hneď mi povedali nech ju vysadíme, nemôže predsa také malé dievča brať hormóny. Momentálne sme na tom tak, že dcére postupne vypadali vlasy na temene hlavy, vzadu jej ostali ešte vlasy ale aj tie postupne padajú a ovlasená plocha sa pomaly zmenšuje. Nejde o úplnú plešatosť, lebo vlasy na hlave má, ale asi iba 2 cm, viac nenarastú a po nejakej dobe sa ako keby zase obnovia. Teda ako keby sa jej zastavil na hlave rast iba do nejakej dlžky. Potom príde ako keby reset a odznova. Momentálne chodíme na fototerapiu na kramáre. Boli sme už asi 8 krát, ale nemám pocit, že by sa niečo dialo.
Ďakujem za každú maličkú pomoc a radu, som zúfala, na dcéru to má už aj psychický dopad, keďže je dievča v puberte.
Neladel

Re: Strata vlasov malého dievčaťa

Poslaťod tomas » Str Nov 15, 2023 1:02 pm

Dobrý deň, dorastanie vlasov do dĺžky 2cm a ich následné vypadnutie nesie znaky poruchy rastového cyklu, konkrétne výrazné skrátenie anagénovej rastovej fázy vlasov. Tento stav sa nazýva "Syndróm Krátkeho Anagénu", ktorý môže byť prechodný alebo trvalý. Prechodný spontánne ustupuje vekom. Najčastejšie sa nasadzuje dermálny roztok 2%-ného minoxidilu, ktorý stimuluje vlasové folikuly a vlasy tak dorastú do väčšej dĺžky. Túto diagnózu však treba mať potvrdenú ošetrujúcim lekárom.

Vlasy v postihnutých oblastiach sú pigmentované rovnako ako normálne vlasy? Lekárskymi vyšetreniami bola vylúčená aj anémia?
tomas
Site Admin

Poslaťod Neladel » Str Nov 15, 2023 2:47 pm

Dobrý deň,
Ďakujem za odpoveď, anémia potvrdená nebola a vlasy ma všade rovnakej farb.
Neladel

Poslaťod tomas » Pia Nov 17, 2023 9:37 am

Neladel píše:anémia potvrdená nebola a vlasy ma všade rovnakej farby.

Tak zrejme ide o "syndróm krátkeho anagénu". Pozriem ešte, či sa odporúča aj nejaký iný liek okrem toho 2%-ného minoxidilu. Keď by ste nasadili ten minoxidil, tak vplyvom chemického a mechanického podráždenia pri vmasírovávaní roztoku do pokožky hlavy sa môže prejaviť dočasné nadmerné vypadávanie vlasov (prvé 2-3 týždne), ktoré však potom úplne ustúpi a všetky vlasy postupne dorastú.
tomas
Site Admin

Poslaťod Neladel » Sob Nov 18, 2023 2:00 pm

Ešte neviem, či som písala, ale na Kramároch dcére predpísali nejaký roztok na vmasírovanie do pokožky hlavy, je to niečo s kapsaicínom a absolvovali sme už asi 10 x fototerapiu. Stále pokračujeme.
Ideme tam v utorok, tak sa s nimi o tomto porozprávam.
Ďakujem veľmi pekne.
Neladel

Späť na Ochorenia spojené s vypadávaním vlasov a ochorenia pokožky hlavy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia