Zdravim, okrem toho, ze sa mi uz asi od dvadsiatky zacina prejavovat alopecia (mam nejake tie kutiky a prerieduje sa mi aj temeno, ale este mozem nosit aky-taky uces) ma posledne dva roky (aj dlhsie, ale teraz je to citelnejsie a neprijemnejsie) trapi aj svrbenie pokozky na hlave. Kozna lekarka mi to diagnostikovala ako "soboreu", uzival som sampony Skin Cap, Node DS. Prvy krat mi zabrali, posledne uz je to horsie. Vyradil som lak na vlasy a pouzivam uz len trosku dost draheho a vraj skin-friendly gelu (LOreal). Co som sa o tejto soboree docital, tak je to pekna pliaga, ludia s nou maju chronicke tazkosti. Lekarka mi uz hrozila gastro vysetrenim, pokial sa to nezlepsi Kolega, ktory je na tom z vlasmi este trochu horsie (a uz sa striha jedine strojom) ma "potesil" myslienkou, ze vypadavanie je doprevadzane prirodzenym svrbenim a teda je tam umera: svrbi koza = vypadnu vlasy. Neviem to potvrdit, ani vyvratit, kedze pokozka ma nesvrbi len v oblasti kutov a temena, ale aj inde (mozno menej intenzivne, tazko povedat, neviem, ci to dokazem objektivne posudit, predsa len ma tato zalezitost stresuje, kedze ako kazdy, by som rad co najdlhsie vyzeral "k svetu"...). Este ma napadlo, ci to nebude mat nieco do cinenia s alergiou, kedze som od detstva alergik - aj ked momentalne sa v tejto oblasti citim celkom ok.
Moja otazka teda je - ma pravdu kolega, alebo to bude len tou soboreou?
Dalsia vec - uvazujem, ze konecne zacnem pouzivat extrakt S.Palmetto, spolu so samponom a niekde som cital, ze S.P. moze sposobit alegikom potiaze, kedze sa jedna o bilinny extrakt. Viete o tom nieco?
Dakujem a nech sa nam vlasky drzia na hlavach co najdlhsie