Potrebujem radu. Propecia,Finasteride

Ako začať s liečbou vypadávania vlasov? Hormonálna liečba: DHT inhibítory (saw palmetto extrakt, finasterid, dutasterid), prekrvenie pokožky hlavy: vazodilátory (minoxidil, aminexil), fotobiostimulácia: laserové svetlo
(laserové biostimulátory HairMAX a X5 Hair Laser)

Potrebujem radu. Propecia,Finasteride

Poslaťod Mirko » Str Okt 05, 2016 8:53 pm

Zdravim Vas. mam 27 rokov a uz som zufaly. vypadavaju mi vlasy a viem ze jediny liek ktory mi pomoze je Propecia alebo Finasteride.
Som z Bratislavy a chcem sa spytat ci viete odporucit nejakeho kozneho lekara ktory by mi bez problemov dal recept?
Dakujem za info
Mirko

Re: Potrebujem radu. Propecia,Finasteride

Poslaťod tomas » Sob Okt 08, 2016 10:16 am

Mirko píše:Som z Bratislavy a chcem sa spytat ci viete odporucit nejakeho kozneho lekara ktory by mi bez problemov dal recept?

Najskôr treba skúsiť na klinikách transplantácie vlasov. Urológ môže vystaviť recept, ale pred poisťovňou je neobhájiteľné, že by mal 27 ročný chlap problémy s prostatou. Poisťovňa totiž hradí až okolo 90% ceny lieku.
tomas
Site Admin

Poslaťod Mirko » Pon Okt 10, 2016 8:08 am

tomas píše:
Mirko píše:Som z Bratislavy a chcem sa spytat ci viete odporucit nejakeho kozneho lekara ktory by mi bez problemov dal recept?

Najskôr treba skúsiť na klinikách transplantácie vlasov. Urológ môže vystaviť recept, ale pred poisťovňou je neobhájiteľné, že by mal 27 ročný chlap problémy s prostatou. Poisťovňa totiž hradí až okolo 90% ceny lieku.

Jaj ci kozny doktor recept nemoze dat? Som rozmyslal ze pojdem ku mojej doktorke nech ma posle koznej a ze poprosim o recept,nevedel som ze musim ist urologovi.
Mirko

Poslaťod tomas » Pon Okt 17, 2016 7:44 am

V USA alebo v Nemecku to tak funguje, že finasterid (1mg) môže proti vypadávaniu vlasov bez problémov predpísať dermatológ. Na Slovensku sú to buď kliniky transplantácie vlasov alebo známa/y (prípadne chápavá magistra) v lekárni. Liek na predpis by som určite cez Internet nekupoval.
tomas
Site Admin

Poslaťod PetrM » Str Okt 26, 2016 9:43 am

Mám len zlé skúsenosti s Finasterid
PetrM

Poslaťod tomas » Pia Okt 28, 2016 7:14 am

PetrM píše:Mám len zlé skúsenosti s Finasterid

Môžete aj bližšie popísať s akými konkrétnymi negatívnymi prejavmi ste sa stretli pri užívaní finasteridu?
tomas
Site Admin

Poslaťod Fallenfall » Sob Feb 09, 2019 6:09 pm

tomas píše:

takže ak mi urológ vystavý recept a som ochotný platit za celú cenu lieku, nemal by byť problém? už len či bude problém aby mi práve urológ vystavil recept proti alopecii
Fallenfall

Poslaťod tomas » Pon Feb 11, 2019 9:08 am

Fallenfall píše:takže ak mi urológ vystavý recept a som ochotný platit za celú cenu lieku, nemal by byť problém? už len či bude problém aby mi práve urológ vystavil recept proti alopecii

Tu je zasa problém, že lieky proti androgénovej alopécii môže predpisovať iba dermatológ... Treba skúsiť vlasové kliniky alebo navštíviť niekoľkých urológov a každému vysvetliť na čo potrebuješ finasterid a teda, že proti vypadávaniu vlasov a v dennej dávke 1mg, ale že si budeš tabletu štvrtiť a denná dávka tak bude cca 1,25mg. Dôležité je, aby si si problematiku naštudoval, aby lekár videl, že tomu rozumieš a presne vieš čo chceš. Ak by ti aj urológ povedal, že žiaľ nemôže finasterid predpísať, možno ti odporučí spôsob ako si to vybaviť.
tomas
Site Admin

Poslaťod Fallenfall » Str Feb 13, 2019 9:12 pm

tomas píše:
Fallenfall píše:takže ak mi urológ vystavý recept a som ochotný platit za celú cenu lieku, nemal by byť problém? už len či bude problém aby mi práve urológ vystavil recept proti alopecii

Tu je zasa problém, že lieky proti androgénovej alopécii môže predpisovať iba dermatológ... Treba skúsiť vlasové kliniky alebo navštíviť niekoľkých urológov a každému vysvetliť na čo potrebuješ finasterid a teda, že proti vypadávaniu vlasov a v dennej dávke 1mg, ale že si budeš tabletu štvrtiť a denná dávka tak bude cca 1,25mg. Dôležité je, aby si si problematiku naštudoval, aby lekár videl, že tomu rozumieš a presne vieš čo chceš. Ak by ti aj urológ povedal, že žiaľ nemôže finasterid predpísať, možno ti odporučí spôsob ako si to vybaviť.

Dakujem velmi pekne za odpoved :) nemam alopeciu diagnostikovanu oficialne, som zrejme norwood 2. Zacal som s Regaine asi pred mesiacom a saw palmetto beriem uz dlhsiu dobu, aj ked trocha nepravidelnejsie. Rozmyslam na druhej strane ci by tato dvojka stacila alebo silou mocou do toho finasteridu ist. Dalej ma napada ako alternariva RU5884, ale neviem ako je to s dovozom na slovensko, a takisto je to zatial len experimentalne. Vedeli by ste mi odporucit nejake vlasove kliniky ktore by vedeli o tom finasteride?
Fallenfall

Poslaťod tomas » Štv Feb 14, 2019 1:21 pm

Fallenfall píše:Zacal som s Regaine asi pred mesiacom a saw palmetto beriem uz dlhsiu dobu, aj ked trocha nepravidelnejsie. Rozmyslam na druhej strane ci by tato dvojka stacila alebo silou mocou do toho finasteridu ist.

Sústreď sa na dodržiavanie rozpisu liečby prípravkov, ktoré momentálne užívaš. Ak by si po 6-9 mesiacoch nevidel výsledky (pozri si na stránke článok "Ako najlepšie zistím či mi liečba zaberá?"), tak až potom by som vážnejšie rozmýšľal nad finasteridom.

Fallenfall píše:RU5884, ale neviem ako je to s dovozom na slovensko, a takisto je to zatial len experimentalne.

RU5884 neovplyvňuje tvorbu DHT, ale zabraňuje jeho naviazaniu na androgénové receptory. Ak by urobili klinickú štúdiu a osvedčilo by sa to pri minimálnych vedľajších účinkoch, tak to liečbu androgénovej alopécie posunie zasa o kus ďalej.

Fallenfall píše:Vedeli by ste mi odporucit nejake vlasove kliniky ktore by vedeli o tom finasteride?

Slovenské kliniky transplantácie vlasov: Folliclinic, Geve klinika. Pôsobia tu aj zahraničné kliniky (Maďarská, Turecká).
tomas
Site Admin

Poslaťod Fallenfall » Sob Mar 02, 2019 11:24 am

Tak davam mensi update, rozhodol som sa riesit to s lekarom, teda vcera som bol na krvne testy a v pondelok si mam ist po vysledky a k dermatologicke. Uvidim ako to vsetko dopadne, najradsej by som bol aby sa mi ten predpis podarilo zohnat.
Inak nasiel som nejaky pribalovy letak online na finasterid 1 mg od ceskej firmy, znamena to ze je nakoniec registrovany uz aj na slovensku?
https://staging.mediately.co/sk/drugs/8 ... packagings
Fallenfall

Poslaťod tomas » Štv Mar 07, 2019 9:23 am

Držím palce, aby sa to podarilo. Firma má liek s obsahom 1mg finasteridu v portfóliu, ale na Slovensku nie je tento liek registrovaný. Zatiaľ sú stále registrované len lieky s obsahom finasteridu až 5mg.
tomas
Site Admin

Poslaťod Fallenfall » Pia Mar 15, 2019 6:33 pm

Další update, pri zháňaní finasteridu som zistil niekoľko užitočných vecí a hneď niekoľko možností.
Bohužiaľ mal tomáš pravdu, moja známa je lekárnička, a finasterid 1mg nie je zatiaľ registrovaný, ale to že ho má firma na https://staging.mediately.co/sk/drugs/8 ... packagings v portfóliu nám dáva nádej že sa veci začali hýbať.

Ďalej som písal maily na viacero vlasových kliník ale o finasteride mi vedela poradiť len Folliclinic, takže odporúčam.

Alternatívna možnosť je roztok ktorý obsahuje Finasterid, Esengen 6+, ktorý sa dá objednať na minoxidilmax.com a je vraj rovnako účinný.

Ďalšou možnosťou je, aj napriek tomu že Finasterid 1mg na slovensku nie je registrovaný, je takzvaný cezhraničný predpis. Lekársky predpis vydaný v jednej krajine EÚ je platný aj v ostatných členských krajinách na základe informácie z oficiálnej eu stránky : https://europa.eu/youreurope/citizens/h ... dex_sk.htm Teda si myslím že váš dermatológ alebo urológ by vám mohol na požiadanie vystaviť tento predpis a vy ho môžte uplatniť v lekárni v zahraničí, buď ho odoslať mailom, poštou alebo aj osobne. Myslím, že niektorým online lekárňam v Nemecku sa dá nahrať recept online. Zahraničné EU lekárne som s touto možnosťou ale ešte nekontaktoval.

Ale napríklad v Spojenom kráľovstve Vám registrované online lekárne vystavia recept a nechajú vám finasterid doručiť len na základe vyplnenia krátkeho online dotazníka, problém je ale v tom, že nedoručujú do zahraničia.
Fallenfall

Poslaťod tomas » Uto Mar 19, 2019 9:30 am

Vďaka za cenné informácie. Možno by sa to dalo využiť na získanie finasteridu normálnou oficiálnou formou, ktorá je vždy lepšia ako improvizované riešenia.

Okolo finasteridu je zbytočné haló, čo sa týka dávky lieku a možnosti jeho predpísania. Samozrejme, je to liek na predpis a nie výživový doplnok, ale dermatológ by mal mať možnosť predpísať ho. Oficiálny liek Propecia (1mg finasteridu) bol omnoho drahší ako napríklad liek Penester (5mg finasteridu), ktorý obsahuje 5-krát viac tej istej aktívnej látky v jednej dávke. Išlo čisto len o biznis, keďže vypadávanie vlasov sa považuje skôr za kozmetickú záležitosť a tak to nechali na "trpiacich", veď keď chcú mať (aspoň šancu na) zdravšie vlasy, nech si to zaplatia...
tomas
Site Admin

Poslaťod shaniker » Str Apr 27, 2022 6:42 pm

Fallenfall píše:Další update, pri zháňaní finasteridu som zistil niekoľko užitočných vecí a hneď niekoľko možností.
Bohužiaľ mal tomáš pravdu, moja známa je lekárnička, a finasterid 1mg nie je zatiaľ registrovaný, ale to že ho má firma na https://staging.mediately.co/sk/drugs/8 ... packagings v portfóliu nám dáva nádej že sa veci začali hýbať.

Ďalej som písal maily na viacero vlasových kliník ale o finasteride mi vedela poradiť len Folliclinic, takže odporúčam.

Alternatívna možnosť je roztok ktorý obsahuje Finasterid, Esengen 6+, ktorý sa dá objednať na minoxidilmax.com a je vraj rovnako účinný.

Ďalšou možnosťou je, aj napriek tomu že Finasterid 1mg na slovensku nie je registrovaný, je takzvaný cezhraničný predpis. Lekársky predpis vydaný v jednej krajine EÚ je platný aj v ostatných členských krajinách na základe informácie z oficiálnej eu stránky : https://europa.eu/youreurope/citizens/h ... dex_sk.htm Teda si myslím že váš dermatológ alebo urológ by vám mohol na požiadanie vystaviť tento predpis a vy ho môžte uplatniť v lekárni v zahraničí, buď ho odoslať mailom, poštou alebo aj osobne. Myslím, že niektorým online lekárňam v Nemecku sa dá nahrať recept online. Zahraničné EU lekárne som s touto možnosťou ale ešte nekontaktoval.

Ale napríklad v Spojenom kráľovstve Vám registrované online lekárne vystavia recept a nechajú vám finasterid doručiť len na základe vyplnenia krátkeho online dotazníka, problém je ale v tom, že nedoručujú do zahraničia.

podarilo sa Ti nakoniec zohnat predpis od dermatovenerologicky? riesim teraz ten isty problem
shaniker

Späť na Liečba vypadávania vlasov: prípravky, lieky, prístroje

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia